+ (381) 65 221 23 52

"TO MOŽE BITI I VAŠE DETE"
DR Boro Lazić

      Stručni tim specijalne bolnice za bolesti zavisnosti je napisao knjigu namenjenu roditeljima i deci, sa ciljem prevencije bolesti zavisnosti, odnosno narkomanije. Izdavač je Politika A.D. a zvanični distributer, promoter i vlasnik autorskih prava je D.O.O. "DR BORO LAZIĆ " iz Beograda. Pri pisanju knjige korištena su iskustva stečena u radu sa zavisnicima lečenim u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, kao i iskustva drugih, visoko profesionalnih ustanova iz sveta, sa kojima ova bolnica sarađuje. Knjiga se zove "To može biti i Vaše dete" i naslov u potpunosti odgovara suštini nastanka i razvoja bolesti. Svačije dete sutra može da postane zavisnik, bolest ne bira, a izazovi sa kojima se današnja deca suočavaju podrazumevaju i droge. Mi smo uvereni da se na nastanak bolesti može uticati, odnosno, da se ona može sprečiti. To se može postići profesionalnom i ispravnom edukacijom dece i njihovih roditelja. Samo ispravan stav deteta prema drogama, koji je formiran unutar porodice, daje detetu snagu da u presudnom trenutku kaže Ne drogama.

      Knjiga koju smo napisali je edukativni udžbenik, koji će sigurno pomoći deci da ovakav stav formiraju vrlo rano. Ona sadrži ispovesti lečenih zavisnika, sva savremena naučna saznanja vezana za droge i bolest zavisnosti, kao i ilustracije i fotografije koje ova saznanja potvrđuju. Sastavni deo knjige je test kojim se može utvrditi da li dete trenutno ima problem sa drogama kao i test kojim se može utvrditi sklonost deteta ka experimentisanju sa drogama uopšte.

"Većina roditelja ozbiljno potcenjuje prisustvo droge u životima svoje dece i većina ih je sigurna da njihovo dete nikada nebi probalo drogu. Ne smemo zaboraviti da su to mnoga deca već učinila. Većina roditelja nikada neće ni pomisliti da njihovo dete jednoga dana može postati narkoman. Vremenom kada shvate da im se to ipak desilo ne žele da poveruju u to, uplašeni su i ispunjeni osećajem krivice. "Ja sam kriv za sve, nisam uspeo kao roditelj" je univerzalna ali i delimično istinita tvrdnja. Mora se imati u vidu da je dete deo porodice kada donosi odluku da drogu proba prvi put!

Za mnoge je nažalost isuviše kasno! Za poslednje tri godine u Srbiji je od droge umrlo više od 1000 mladića i devojaka starosti između 17 i 25 godina.

Roditeljska obaveza zaštite deteta

      Pišem ovu knjigu svestan očaja i bespomoćnosti roditelja kada se kod njihove dece utvrdi dijagnoza „bolest zavisnosti". U tim situacijama roditelji se najčešće pitaju „Gde smo to pogrešili". Sama činjenica da je postavljeno pitanje u prošlom vremenu dokazuje da je potrebna ovakva knjiga koja bi upoznala roditelje sa prirodom same bolesti i mogućnostima uticaja na njen nastanak i razvoj.
      Svako ko piše neku knjigu ima za cilj da to što će da napiše bude lepo, zanimljivo, korisno, ali i tačno ukoliko je reč o stručnoj knjizi. I ja imam isti cilj, ali zadatak koji mi je poveren nije nimalo lak. Treba napisati knjigu koja, po mojoj zamisli, treba da bude i stručna i zanimljiva i korisna. Teško je udovoljiti ovim zahtevima, jer vrlo često određene stvari koje su stručne i korisne nisu istovremeno i zanimljive.
     Namera mi je da ova knjiga bude posebno od koristi ljudima koji imaju decu, odnosno roditeljima, kako bi zaštitili svoje najdraže od najvećeg zla modernog doba. Oni su jedini koji mogu i treba deci da pomognu da u periodu odrastanja i sazrevanja odole izazovima koje savremeni svet nudi.
    Zatim, želim da iznesem činjenice koje se tiču narkomanije i da stručnim saznanjima razbijem predrasude i mitove koji su za nju vezani. Verujem da ću na ovaj način pomoći nekima da shvate kakav je to, u stvari, problem i da počnu drugačije da razmišljaju o upotrebi droga, a i o samim zavisnicima. Posebno se ovo odnosi na one koji nemaju izgrađen ispravan stav prema drogama i njihovoj upotrebi, a i na lekare koji se u svojoj praksi susreću sa zavisnicima ili koji će se sa njima tek susretati.
   Niko, ama baš niko, od roditelja ne može da bude siguran da se to zlo neće desiti njegovoj porodici, a upoznavanje sa samom bolešću i procesom njenog nastanka pomaže da se to ipak ne desi. Baveći se ovom bolešću, siguran sam da se može uticati na njen nastanak i razvoj i da se adekvatnim i pravovremenim intervencijama ona može sprečiti.
    Ne očekujte od društva da zaštiti vaše dete, ono vrlo često deluje suprotno. Mnoštvo filmova, pesama i knjiga o drogama govori u pozitivnom kontekstu, kao o nečemu zabavnom i poželjnom. Internetom dominiraju stranice koje glorifikuju efekte droga i protežiraju legalizaciju.

Od vas se očekuje da zaštitite vaše dete, i to je vaša obaveza.
Boro Lazić

Knjiga Dr Bore Lazića

Izdanje iz 2014. godine

Sadržaj knjige

________________

Izdanje iz 2007. godine

Sadržaj knjige

Ordinacija- Beograd

"DR BORO LAZIĆ"
T (+381) 11 380 63 28; (+381) 616 16 26 01;
T (+381) 65 22 123 52;
Email: office@spec-clinic.org


 

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

"DR BORO LAZIĆ"
T (+381) 65 221 23 52; T (+387) 65 966 098;
T (+491) 521 568 44 98;
Email: office@spec-clinic.org

Ordinacija - Novi Sad

"DR BORO LAZIĆ"
T (+381) 63 152 04 19;

 Email: office@spec-clinic.org

 

Scroll to top